Prijedor 2014.: Obilježavanje dana bijelih traka

Inicijativa "Jer me se tiče" će se i ove godine pridružiti obilježavanju Međunarodnog dana bijelih traka, koje će započeti 29. maja otvorenim forumom “Prijedor 2014. - 2036.”
Piše: 
diskriminacija.ba, foto: Jer me se tiče
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Cilj foruma je iskrena i suštinska diskusija o konačnom i istinskom pomirenju svih naroda koji i danas zajedno žive u BiH.

Na forumu će se otvoriti iskreni dijalog o trenutnim izazovima, poput prihvatanja činjenica o ratu i počinjenim zločinima, manipulaciji ratnim zločinima, izgradnje društva jednakih i zajedničke vizije budućnosti, te mogućnosti konsenzusa o prošlosti u Prijedoru. Forumu će prisustvovati novinari/ke, predstavnici/e akademske zajednice, građani/ke i aktivisti/ce iz Prijedora i ostalih dijelova BiH.

31. maja će se obilježiti Međunarodni dan bijelih traka, u znak sjećanja na ubijene građanke i građane Prijedora i okolice.

Iz Inicijative “Jer me se tiče” je saopšteno kako je ovogodišnje obilježavanje ovog dana “Još jedan korak ka mirenju sa prošlošću, što je preduvjet bilo kakve priče i djelovanja u zajedničkoj budućnosti i pomirenju u BiH.”

Također, iz Inicijative su pozvali sve građanke i građane BiH da 31. maja stave bijelu traku oko ruke, u znak solidarnosti sa svim žrtvama kojima se negira pravo na sjećanje, bez obzira na porijeklo.

''O karakteru rata, broju počinjenih zločina i stradalima već decenijama postoje dokazi i tim se trebaju baviti nadležne institucije, tužilaštva i sudovi, a ne obični građani i građanke, koji na isti način pate i osjećaju, kako god se zvali,” saopšteno je iz Inicijative “Jer me se tiče.”

Podsjećamo, Međunarodni dan bijelih traka, pokrenut iz Prijedora, za cilj ima borbu za prava civilnih žrtava na sjećanje, komemoracije i memorijale tamo gdje im se to zabranjuje, na osnovu etničke pripadnosti.

Inicijativa “Jer me se tiče” se zalaže za uspostavu potpunog i neselektivnog poštivanja ljudskih prava i sloboda svih građanki i građana. Nedavne gerilske akcije Inicijative - postavljanje memorijala civilnim žrtvama u gradovima širom BiH, kao i ostale “konkretne” tj. terenske akcije - naišle su na široko odobravanje javnosti i naroda u BiH.

Ostavite komentar