Parade ponosa - izlazak u javnost

Od 2001. godine kada je u Beogradu organizovana prva Parada ponosa LGBTIQ osoba, do danas je u regiji bivše Jugoslavije organizovano 25 povorki, većinom u Zagrebu i Ljubljani. Naredne godine ovoj ponosnoj listi trebalo bi da se pridruže i Skoplje i Podgorica
Piše: 
Jadranka Ćuzulan; Naslovna fotografija: libela.org
Podijeli ovaj članak: 

 

Prve parade ponosa u Makedoniji i Crnoj Gori pokušat će da organizuju LGBT United (Makedonija) i LGBT Forum Progres (Crna Gora). Trenutno obje organizacije u svojim zemljama okupljaju članove i članice organizacionih odbora, osobe iz civilnog sektora, vladinih institucija, javne ličnosti itd. Planiranje također uključuje i stalnu komunikaciju sa drugim LGTBIQ organizacijama u regiji, koje već imaju iskustva u organizovanju ovog događaja “visokog rizika”. 
 
Važno je spomenuti da u Crnoj Gori ovo nije prvi pokušaj – Parada zakazana za 31. maj 2011. godine morala je da se otkaže iz “bezbjednosnih razloga”, ali i nedovoljne podrške vladinih institucija, smatraju organizatori. “'Vladine institucije sada daju direktniju podršku organizovanju Povorke ponosa za 2013, gdje jasno daju do znanja da su spremne zaštititi LGBT osobe u Crnoj Gori i biti na samom događaju. Još uvijek ostaje da vidimo da li će to biti samo još jedna deklarativna podrška ili ne”, napominje Zdravko Cimbaljević, izvršni direktor LGBT Foruma Progres
 
Ove godine su objavljeni i rezultati istraživanja o stavovima javnosti spram LGBTIQ osoba u Crnoj Gori. Gotovo polovina ispitanih (očekivano) ima negativno mišljenje o LGBTIQ populaciji; više od polovine misli da je homoseksualnost bolest, i tek 11% podržava Povorku ponosa. Ono što ohrabruje jeste i podatak da visok procenat ispitanih ne odobrava verbalno ili fizičko nasilje spram LGBTIQ osoba. 
 
Slično organizacionom timu u Crnoj Gori, tako i u Makedoniji očekuju da će se šira javnost suzdržati od nasilja i govora mržnje spram “drugog” i “drugačijeg”. Pripadnicama i pripadnicima LGBTIQ populacije poručuju da nisu sami i da se ne trebaju kriti.
 
“Mi znamo da se neće sve promijeniti u jednoj noći. Treba godinama raditi korak po korak. To je proces, koji smo mi možda započeli malo agresivnije – javnim akcijama. Ali, naš cilj je da postignemo vidljivost, da ohrabrujemo druge da priznaju ono što jesu, da znaju da nisu sami. Normalno, strah postoji, ali mi smo riješili da idemo do kraja”, kažu iz LGBT United.
 
Stanje prava LGBT osoba u Makedoniji je zadnjih godina na jako niskom nivou na šta upućuje godišnji izvještaj Rainbow Europe Index 2011, koji je uradila ILGA-Europe. Makedonija je u izvještaju svrstavana u takozvanu crvenu zonu, sa najmanjim nivoom poštivanja i zaštite LGBTIQ ljudskih prava. 
 
Ove godine se u Makedoniji desilo nekoliko alarmantnih slučajeva ugrožavanja prava LGBTIQ osoba – izjava ministra rada da istospolnim partnerima ne treba biti dozvoljeno pravo na brak, kamenovanje novootvorenog centra za podršku LGBTIQ populaciji i drugi slučajevi nasilja i govora mržnje spram LGBTIQ osoba.
 
Gotovo svaka Parada ponosa u regiji se unaprijed označava kao “događaj visokog rizika”, čime vlasti u pojedinim zemljama opravdavaju i njihovo zabranjivanje. Da li će, i kako, organizatori i organizatorice parada u Skoplju i Podgorici uspjeti da se izbore sa vlastima, i sa javnim mnijenjem koje parade uglavnom vidi kao provokacije, ostaje da se vidi. Nadajmo se da u svojoj borbi neće ostati usamljeni, i pored tako velikog broja organizacija za zaštitu ljudskih prava u svojim zemljama i u regiji. 
 
 
Tekst je nastao u okviru treninga o online aktivizmu za aktiviste i aktivistice u BiH, koji je održan u okviru Antidiskriminacijskog programa u oktobru 2012. godine, a uz pordšku Civil Rights Defenders.
 
 
Pogledajte i tekst o nedavnom napadu huligana u Prištini na Kosovu – u petak, 14. decembra, homofobi su prekinuli promociju časopisa Kosovo 2.0 posvećen ispitivanju heteroseksualnosti i homoseksualnosti na zapadnom Balkanu.
Ostavite komentar