Dan osoba sa invaliditetom: "Pokušaj biti ja"

Danas je u Sarajevu obilježen 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
Piše: 
Izvori: Fena, Anadolija; Naslovna fotografija: Agencija Anadolija
Podijeli ovaj članak: 
Koordinacioni odbor Udruženja za osobe s invaliditetom Kantona Sarajevo organizirao je danas u Sarajevu prijem za predstavnike političkog, kulturnog i javnog života, povodom obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Organizatori prijema su naglasili da je moto UN-a za obilježavanje ovogodišnjeg 3. decembra “Uklanjanje barijera ka stvaranju inkluzivnog i pristupačnog društva za sve”.
 
Predsjednik Udruženja Fikret Zuko podsjetio je da se osobe s invaliditetom u Bosni i Hercegovini svaki dan susreću s brojnim problemima koje je potrebno rješavati. “Kako se osobe s invaliditetom mogu kretati po ovom gradu, kako mogu ulaziti u zgrade i institucije da se bore za svoja prava? Na koji se način mogu obrazovati ako im ne omogućimo korištenje Brajevog pisma? Ovdje smo da ukažemo na te probleme i pomognemo ljudima”, rekao je Zuko.
 
Prijemu je prisustvovao i ministar rada i socijalne politike Vlade FBiH Vjekoslav Čamber, koji je iznio svoje viđenje načina unapređenja života osoba s invaliditetom. “Vlast na svim razinama bi se trebala okrenuti implementaciji konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom koju je BiH ratificirala, te provođenju domaćih zakonskih i podzakonskih akata. Nažalost, analize ukazuju da se ne radi dovoljno na provođenju tih akata”, objasnio je Čamber. 
 
Ministar smatra da je najbitnije poslati poruku prihvatanja i razumijevanja, jer je u današnjem društvu isključenost najveći problem za osobe s invaliditetom. “Te osobe su mnogo puta do sada pokazale da mogu biti dobri uposlenici i da mogu pridonijeti razvoju ove države.”, dodao je Čamber, a prenijela agencija FENA.
 
Danas je također u Sarajevu održana i šetnja pod nazivom “Pokušaj biti JA”, koja je okupila nekoliko stotina članova i čalnica udruženja, saveza i drugih nevladinih organizacija koje okupljaju osobe s invaliditetom. Organizatori su bili Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i nevladine organizacije koje okupljaju osobe s invaliditetom u FBiH, a učesnici i učesnice su, predvođeni ljudima u invalidskim kolicima, upriličili šetnju centralnim gradskim ulicama, od Sarajevske katedrale do zgrade institucija BiH.
 
“Šetnjom, prije svega, želimo pokazati građanima i cjelokupnoj javnosti BiH da je potrebno prihvatiti osobe sa invaliditetom kao ravnopravne građane ove zajednice, države, na šta nas obavezuju i međunarodni dokumenti, Konvencija UN-a i domaći zakonski i podzakonski akti koje smo potpisali i koje smo obavezni provoditi”, kazao je Vjekoslav Čamber u razgovoru za agenciju Anadolija. Čamber se i sam simbolično solidarisao s osobama s invaliditetom tako što je šetnju od Sarajevske katedrale do zgrade institucija BiH obavio u invalidskim kolicima.
 
On je dodao da je osobe i invaliditetom neophodno prihvatiti kao ravnopravne građane, prvenstveno kad je riječ o ljudima koji su na određenim pozicijama, na onim na kojima mogu puno učiniti, a to su pozicije u vlasti. “Ono što je do sada bila praksa je maknuti osobe sa invaliditetom daleko od očiju, smjestiti ih u nekakve zavode, za djecu u školama napraviti posebna odjeljenja. Ono što mi želimo poručiti je da se takve stvari moraju brisati iz našeg sustava, da djeca, bez obzira na invaliditet, imaju jednaka prava, na jednakopravno obrazovanje i da su vlasti obavezne osigurati novčana sredstva kao i asistente u nastavi kako bi prvenstveno djeca imala pravo na obrazovanje, a kada odrastu, da imaju svoje mjesto kao osobe koje mogu raditi i doprinositi svojoj zajednici”, dodao je Čamber.  
 
“Kao osoba sa invaliditetom, mogu vam reći da smo diskriminirani na svim nivoima, kako kroz naše zakonodavstvo tako i u praksi, tako da su nam nedostupni mnogi objekti”, kazala je za agenciju Anadolija generalna sekretarica Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH Elvira Bešlija. Predsjednica Udruženja oboljelih od Morbus Crohna, Alma Hadžić, je kazala da su članovi tog udruženja danas došli kako bi zajedničkim snagama podržali akciju izjednačavanja prava invalida u cijeloj BiH.
 
U znak podrške osobama sa invaliditetom, danas se u na šetnji u Sarajevu okupio i veliki broj mladih ljudi. 
 
Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. decembar, obilježava se svake godine s ciljem promicanja razumijevanja problematike invaliditeta i mobilizacije podrške koja omogućava dostojanstvo, ostvarenje prava i dobrobiti za osobe s invaliditetom. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je jednoglasno usvojila Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom 13. decembra 2006. godine. Konvencija je stupila na snagu 3. maja 2008. godine, nakon što je ostvaren dovoljan broj ratifikacija. Do sada je Konvenciju potpisalo 145, a ratifikovalo 87 država članica Ujedinjenih naroda. Bosna i Hercegovina je također potpisnica ove konvencije.
Ostavite komentar