Okvir ponovo upozorava na govor mržnje

Udruženje Okvir reagiralo je saopćenjem za javnost povodom govora mržnje izrečenog u emisiji "Zabranjeni forum" pod nazivom "Legalizacija gay brakova" emitiranoj u četvrtak, 17. januara, na TV Pink BiH
Piše: 
Redakcija; Foto: Facebook page Udruženje Okvir
Podijeli ovaj članak: 

Povodom govora mržnje izrečenog u emisiji Zabranjeni forum na temu “Gej brakovi u BiH”, koja je emitirana na TV Pink BiH, u četvrtak 17. januara 2013. godine, Udruženje Okvir izdalo je saopćenje za javnost, u kojem, između ostalog, stoji da je “ponovo prekršen član 4. Kodeksa o emitovanju RTV programa, kojim se zabranjuje govor mržnje – govor koji ima namjeru da ponizi, zastraši ili podstakne na nasilje ili predrasude protiv osoba ili grupe na osnovu njihovog spola, rase, dobi, nacionalnosti, seksualnog opredjeljenja, spolne/rodne orijentacije, hendikepiranosti, moralnih ili političkih ubjeđenja, socijalno ekonomskog statusa ili profesije”.

 
Ostatak saopćenja prenosimo u cjelosti:
 
“Tokom emisje u telopu su prikazivane SMS poruke gledalaca, koje sadržavaju govor mržnje na osnovu seksualne orijentacije, te su kao takve podsticale na diskriminaciju, mržnju, netrepeljivost i nasilje prema LGBTIQ osobama u BiH.
 
Neke od zabilježenih SMS poruka u telopu su glasile:
1. “(...) Smrt pederima (...)”
2. “Toliko medijskog prostora pederčićima”
3. “Nakon četiri godine saznala sam da živim sa takvom osobom, NAŽALOST”
4. “Pseudo moral svojstven stupidnoj, primitivnoj populaciji najveće je zlo za čovječanstvo”
5. “Ako nisu bolesni oni koji imaju sa životinjama sex, niste ni vi”
6. “Ko bi volio da mu je sin peder”
7. “Ko podržava pedere dabogda mu sin zeta doveo”
 
Podsjećamo da je Udruženje Okvir već jednom reagovalo na govor mržnje i poticanje na nasilje u medijskom prostoru koje je emitovano u emisiji Zabranjeni forum na temu “Promjena pola - tijelo kao zamka” 17. novembra.2011. godine. U toku emitovanja ove emisije RTV stanica Pink BH je  prekršila Član 4 – Govor mržnje, stav 3, Kodeksa o emitovanju RTV programa, te joj je naknadno bila izrečena kazna od strane RAK-a u iznosu od 2.000 KM.  
 
Međutim, i dalje se dešava da vodeći RTV servisi iskorištavaju javni prostor za senzacionalističko i diskriminatorno predstavljanje LGBTIQ zajednice, i pri tome se LGBTIQ osobe nastoje prikazati kao devijantne, bolesne, opasne za društvo, produkti zapadnjačkog 'modernog' načina života, te poistovjećujući homoseksualnost sa pedofilijom. Kroz ovakve emisije se najviše prostora daje osobama koje šire govor mržnje, te potiču na nasilje nad LGBTIQ osobama, podstičući rast problema homofobije i mizoginije bosanskohercegovačkog društva. Koristeći kanale javnog informisanja na ove načine, RTV servisi LGBTIQ osobe stavljaju u fokus kao problem koji treba rješavati. Naš zajednički fokus treba da bude propitivanje nasilja, mržnje, neprihvatanje različitosti koje smo vidjeli/e  kako kroz reakcije publike, tako i kroz razne SMS poruke, komentare na društvenim mrežama i sugovornike/ce koji/e su učestvovali/e kao gosti/šće u emisiji Zabranjeni forum.
 
Govor mržnje je nedopustiv, kažnjiv i neće prolaziti bez reagovanja i propisne kazne – to je poruka koja mora biti jasna u ovom društvu. Udruženje Okvir najoštrije osuđuje kako ovu, tako i svaku drugu zloupotrebu javnog medijskog prostora za kršenje ljudskog dostojanstva na krajnje  diskriminatoran i senzacionalistički način. Udruženje Okvir također poziva javnost na kritičko propitivanje sistema koji podstiče, toleriše i relativizira nasilje, govor mržnje i zločine počinjene iz mržnje nad LGBTIQ osobama te poziva na zajedničko djelovanje u suzbijanju i prevenciji istih.” 
Ostavite komentar