Vodič za građane/ke kroz diskriminaciju

Vodič, koji je dio online biblioteke portala Diskriminacija, između ostalog govori o razlici između diskriminacije, kršenja prava, posebno zakona o radu, i sistemske diskriminacije koja postoji u bh. zakonima.
Snimi publikaciju: 
PDF icon ICVA-BrosuraDISKRIMINACIJA.pdf
Autor: 
Prava za sve
Podijeli ovu publikaciju: 

Jedan od najvećih problema u primjeni Zakona o zabrani diskriminacije  je oskudna sudska praksa. Jednostavno, postupci se rijetko kada pokreću, jer se i slučajevi rijetko prijavljuju.  Pored nepoznavanja zakona i njegovih mehanizama, problem je, naglašava Fedra Idžaković iz partnerske organizacije AD programa, Prava za sve, i u tome što je nejasna razlika između kršenja prava i diskriminacije.

''Puno je slučajeva kršenja prava u oblasti rada i radnih odnosa. Neisplaćivanje ličnog dohotka, prekovremeni rad, neuplaćivanje doprinosa i slično. No, to nije diskriminacija, već kršenje Zakona o radu. O diskriminaciji govorimo onda kada ste stavljeni u nejednak položaj u odnosu na druge zbog svog invaliditeta, etničkog ili nacionalnog porijekla, religijske pripadnosti, seksualne orijentacije, spola, i slično'', objašnjava Idžaković. ''Također, važno je napomenuti postojanje sistemske diskriminacije koja postoji u zakonima. Primjer su tri kategorije invalida koje se određene zakonima i koje se različito tretiraju. Mi moramo shvatiti da to što su one zakonski određene, ne znači da nisu diskriminatorne'', kaže ona.

Vodič će, sigurni smo, pomoći da se ova situacija polako prevaziđe, jer će doprinijeti boljoj informiranosti bh građana i građanki o tome šta je diskriminacija, kako je prepoznati i kako reagovati. Vodič je izdat u okviru AD programa, uz podršku Fonda Otvoreno društvo.

Vodič možete preuzeti ovdje.

Ostavite komentar