Down sindrom - obilježavanje različitosti

Cilj „II Sajma ideja inkluzija“ koji se otvara sutra, 21. marta, je da škole iz cijele BiH same pokažu šta rade na polju inkluzije. U petak, 22. marta program se nastavlja konferencijom „Inkluzija u odgoju i obrazovanju - od legislative do primjene”.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Sutra, 21. marta u Sarajevu počinje obilježavanje Svjetskog dana osoba sa Down sindromom, otvaranjem II Sajma ideja inkluzija koji će prikazati najbolje prakse i ideje škola u u BiH u inkluzivnom obrazovanju. Sajam će biti otvoren u Domu mladih Skenderija, od 9-16 h.
 
 
‘’Ideja sajma je da škole iz cijele BiH same pokažu šta rade na polju inkluzije’’, objašnjava Maida Agić iz Udruženja Život sa Down sindromom. ‘’Želimo da potaknemo njihovu međusobnu saradnju, razmjenu iskustava, jer su škole, u većini slučajeva, ostavljene same sebi da se snalaze na ovom polju’’, kaže Agić. 
 
 
Udruženje radi već 6 godina na polju edukacije nastavnica/ka, pedagoga/škinja, odgajateljica u vrtićima kada je u pitanju rad sa djecom koja imaju Down sindrom, ili bilo koji drugi vid intelektualnih poteškoća.  
 
 
‘’Prije nego što smo počeli da radimo, imali smo jedno dijete sa Down sindromom u školi, danas ih imamo preko 30. Sve veći broj djece se ulazi u sistem redovnog obrazovanja, sve ih je manje u specijalnim školama. To je, ja mislim, uspijeh. Međutim, treba puno ulaganja i sistemskog rada. Za sada, mi radimo samo sa onim školama ili vrtićima za koje znamo da će primiti dijete sa DS ili intelektualnim poteškoćama,’’ kaže Agić. 
 
 
Sajam će otvoriti Damir Mašić, ministar obrazovanja u vladi FBIH, Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH, i Denisa Maglić Sarajlić, zamjenica ministra za civilne poslove BiH. 
 
U petak, 22. marta program se nastavlja konferencijom „Inkluzija u odgoju i obrazovanju- od legislative do  primjene” u hotelu Sarajevo, od 11-15 h. Konferencija je namijenjena prvenstveno stručnjakinjama i stručnjacima iz oblasti obrazovanja, te resornih ministarstava. 
 
Program organizuju Udruženje “Život sa Down sindromom”, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Društvo ujedinjenih građanskih akcija – DUGA.  
 
Svjetski dan Down sindroma se već godinama obilježava širom svijeta. Prošle godine je 21. mart - koji simbolički objašnjava genetiku Down sindroma -  uvršten u  datume značajne za Ujedinjene Narode.
 
Ove godine će se povodom 21.03. u Ujedinjenim Nacijama održati i specijalna konferencija posvećena položaju osoba sa Down sindromom, kojoj će prisustvovati i ambasador BiH u Ujedinjenim Nacijama. 
 
 
 
Ostavite komentar