Performansom protiv predrasuda

Izložbeno-scenski performans “Sedma soba” nastoji približiti publici sve ljepote, iskustva, ali i strahove koje u sebi nose osobe treće životne dobi, te ukazati na diskriminatoran odnos društva prema ovoj populaciji.
Piše: 
Anesa Marić, foto: Velija Hasanbegovic, zdravostarenje.ba
Podijeli ovaj članak: 
Foto galerija: 

Radi se, naime, o projektu Udruženja za podsticanje i istraživanje izvedbenih umjetnosti Kontakt iz Sarajeva, realizovanog u saradnji sa Umjetničkom galerijom BiH i Centrom za zdravo starenje Novo Sarajevo, u kojem zajedno sa bh. glumcima učestvuju i članovi Centra za zdravo starenje, koji su u svojim šezdesetim godinama po prvi put zaplivali scenskim vodama.

 
 
Ideja je rođena
 
Glumački tim performansa čine Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Džana Pinjo, Jasenko Pašić, Boris Ler i Alban Ukaj, te naturščici Suada Filipović, Dika Karup, Nezaheta Hadžović, Mujo Poprženović, Mubera Koš, Nazifa Duran i Mehmed Avdić, a autorski dio potpisuju redateljica Selma Spahić, te Mirna Ler i Ira Isović. Sa nekima od njih razgovarali smo o samom projektu, njegovoj važnosti, zajedničkom radu, druženju...
 
 
“Ova ideja postoji već duže vrijeme. Još na početku osnivanja Kontakta smo ovo imali na umu, samo smo čekali dobar trenutak da i finansijski budemo u mogućnosti da počnemo ovo raditi. Mislim da je ovaj projekat jako bitan, zato što se odavno nije desilo nešto što bi učinilo da ova generacija bude prisutna u umjetničkom smislu, ali i zbog publike koja ima priliku da gleda predstavu i da bude senzibilizirana kada su u pitanju ova generacija i njihov današnji način života”, rekao je za portal Diskriminacija.ba glumac Alban Ukaj.
 
 
 
Intimna sjećanja i nevjerovatna energija
 
“Krenuli smo u realizaciju ove predstave prije nekoliko mjeseci, počevši istraživački da radimo zajedno sa članovima i članicama Centra za zdravo starenje, na sedmičnoj osnovi, kroz probe, razne improvizacije, razgovore o njihovoj i našoj intimnoj historiji, ne znajući u kojem će pravcu ići finalni rezultat, koji se onda postepeno kristalizovao. Zanimljivo je da smo naišli na ljude koji su dvostruko energičniji od nas, dvostruko angažiraniji kada radimo, koji su zapravo spremni na sve što treba u pozorišnom smislu, a s obzirom da to nisu ljudi koji su iz profesije, to je zaista fascinantno”, rekla je za naš portal Selma Spahić, rediteljica predstave.
 
 
Kako kroz predstavu, tako i kroz razgovor sa nama, Nezaheta Hadžović, članica Centra za zdravo starenje, potvrdila je zapravo riječi redateljice, ponosno govoreći o svom učešću u performansu: ”Ranije, dok sam bila mlada, nikad nisam glumila, ali nisam imala nimalo treme, a nisu ni ostali učesnici iz Centra. Radili smo sa mladim ljudima, od kojih smo mnogo naučili i za koje imam samo riječi hvale. Sve vrijeme se lijepo družimo, razgovaramo, razmjenjujemo iskustva i mišljenja, ali i budimo lijepa sjećanja na prve ljubavi, poljupce, izlaske, šetnje, ratne dogodovštine... i utoliko je zadovoljstvo rada još i veće!”
 
 
 
Učenje, razumijevanje i rušenje predrasuda
 
“Radimo s jednom generacijom s kojom moramo biti oprezni zbog mnogo toga. Ne govorim samo o njihovoj životnoj dobi, nego i o onome što su oni proživjeli i kako mi gledamo na tu generaciju. Jako malo znamo o tome, pa nam je bilo zanimljivo da mi saznamo nešto o njima, a u isto vrijeme da oni saznaju nešto od nas – kako mi gledamo na to, kako mi živimo danas, šta su nama prioriteti, a šta su njima bili prioriteti. Nakon ovoga smo uspjeli neke stvari razumjeti bolje i koliko god smo prije shvatali, sada nam je puno jasnije šta je značila bivša Jugoslavija, kako su oni živjeli, koju su muziku slušali, šta je za njih bilo druženje, šta je njima bio teferič, šta je značilo otići na more i kako su se tamo provodili. A upravo ta iskustva želimo podijeliti i sa publikom”, rekao je Ukaj.
 
 
“Treća dob i koliko je društvo generalno diskriminatorno, te koliko marginalizira jednu životnu dob i veliki dio populacije, su za mene opsesivne teme i stoga mi je bilo društveno važno da se njima bavim. Istovremeno mi je ovo bilo vrlo oplemenjujuće iskustvo, jer sam potpuno srušila vlastite predrasude i ideje koje sam do tada imala. Rad na ovoj predstavi nekako je ispunjenje mog profesionalnog cilja, utoliko što nemamo nikakav pritisak, trudimo se da damo onoliko koliko u tom trenutku imamo, improviziramo, forma je vrlo otvorena i zapravo nam je samo bitno da sa publikom podijelimo tu emociju koja je nama važna. Do sada nam je uspijevalo, a nadam se da će uspijevati i dalje“, kaže Selma Spahić.
 
 
Sedma soba je treći projekat Udruženja Kontakt u čijem su središtu marginalizirane grupe. Ukoliko želite pogledati predstavu i uvjeriti se o čemu se radi, rezervacije ulaznica za naredne izvedbe možete izvršiti putem e-maila kontaktudruzenje@gmail.com ili na broj telefona 063 492 694.
 
Ostavite komentar