Nagrada ''Srđan Aleksić'' u Sarajevu

U Sarajevu, 31. maja, dodeliće se još jedna nagrada za najprofesionalnije izvještavanje o manjinama i marginalizovanim grupama u BiH.
Piše: 
diskriminacija.ba, foto: laktasi-info.com
Podijeli ovaj članak: 
Nagrada se dodjeljuje u petak, 31. maja u hotelu GRAND u Sarajevu, sa početkom u 20.00 h. 
 
Na ovogodišnji konkurs za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ ukupno je stiglo 10 televizijskih i radijskih priloga i 21 web i novinski tekst, a odlukom žirija nagrade za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u BiH ove godine dobiće pet novinarki i novinara.
 
U kategoriji štampanih medija žiri je odlučio da dodijeli dvije prve nagrade i to Fahrudinu Benderu, novinaru lista Oslobođenje iz Bihaća i novinarki "Slobodne Bosne" Danki Savić.
 
U kategoriji web portala prva nagrada biće dodijeljena novinaru portala novinar.me Mladenu Lakiću, a druga Đorđu Vujatoviću, novinaru web portala RTRS.
 
Odlukom žirija ove godine neće biti dodijeljene nagrade u kategoriji radijskih priloga, dok će druga nagrada za TV prilog biti dodijeljena Enisi Alibalić, novinarki RTV Tuzlanskog kantona.
 
Nagrađeni tekstovi i prilozi govore o različitim marginalizovanim grupama u našem društvu, kao što su osobe sa invaliditetom, pripadnici LGBT populacije, povratnici i ratni veterani i na afirmativan i angažovan način skreću pažnju na probleme sa kojima se ove grupe susreću.
 
Novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ dodjeljuje se za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u Bosni i Hercegovini, a ustanovljena je u okviru projekta „X-Press“, koji se realizuju uz podršku Evropske unije, i čiji cilj je poboljšanje položaja marginalizovnih i ranjivih grupa u našem društvu putem zajedničkih akcija nevladinog sektora i medija.
 
Sponzor novinarske nagrade Srđan Aleksić je kompanija M:tel.
 
Poslušajte prilog Mirsada Čamdžića, novinara Radio Gračanica koji je prošle godine osvojio nagradu za najbolji audio prilog - šta građani i građanke Gračanice misle o Paradi ponosa u njihovom gradu
Ostavite komentar