Marama u vojsci: diskriminacija ili poštivanje pravila vojske?

Da li je nošenje marame u vojsci kršenje vojnih pravila za uniforme? Emeli Mujanović, zaposlenici OSBiH osporeno je pravo da dolazi na posao jer ispod uniforme na glavi nosi maramu.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 

Emela Mujanović, zaposlenica Oružanih snaga (OS) BiH, kojoj je početkom ove osporeno pravo da pokrivena dolazi na posao, jer ispod uniforme nosi maramu, kazala je za "Dnevni avaz" da je dobila tokom januara 2012. rješenje o izricanju disciplinske kazne o zabrani napredovanja u službi u periodu od tri godine.

"Iako imam čin podoficira, jer sam bila na školovanju u Grčkoj, ne mogu na posao kao moje kolege. Nakon što sam pokrila maramu, komandant kasarne u Pazariću, gdje sam obavljala službu, zabranio je da uđem kroz kapiju. Dva dana sam po nekoliko sati stajala ispred kasarne ponižena, dok su moje kolege bez problema ulazile u kasarnu. Išla sam jer sam znala da mi nakon pet izostanaka, "neopravdanih", mogu dati otkaz. Budući da su vidjeli da sam uporna, treći dan pustili su me da uđem, nakon čega su me ubrzo suspendovali"

Ona ističe da su povrijeđena njena ljudska prava te da maramu neće skinuti, kako su to nadležni zahtijevali, ako se želi vratiti na posao, prenosi Dnevni Avaz. "Ne znam zašto im smeta marama, ne odudara od uniforme, čak se i ne vidi. Ovo nije provokacija, kako oni kažu, to radim jer mi vjera nalaže. Posebno mi je krivo što ministar tvrdi da ne zna da sam suspendovana, što nije istina. S njegovim potpisom dobila sam rješenje o suspenziji. Iako sam se žalila, on se nije oglasio, i dalje samo šuti."

Ostavite komentar