Koliko smo tolerantni prema LGBT osobama?

Sarajevski otvoreni centar promovisao je izvještaj o diskriminaciji LGBT osoba u BiH, koji sistematski ilustruje diskriminaciju LGBTQ osoba, te daje konkretne preporuke za svaku oblast života i zakonodavstva kako tačno da se diskriminacija suzbije.
Piše: 
diskriminacija.ba, foto: diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
''Bosna i Hercegovina je država u kojoj LGBT osobe žive pod nevjerovatnim pritiskom,'' izjavio je Saša Gavrić, aktivista Sarajevskog otvorenog centra, na današnjoj promociji publikacije Praćenje provedbe Preporuke Vijeća Europe o mjerama borbe protiv diskriminacije zasnovane na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.
 
“Ova publikacija je važna jer pokazuje diskriminaciju LGBTQ osoba, i potrebne su posebne mjere za njeno smanjenje, nije dovoljan samo Zakon o zabrani diskriminacije. Publikacija daje konkretne preporuke za svaku oblast života i zakonodavstva kako tačno da se suzbije diskriminacija”, naglasila je Vladana Vasić, aktivistica SOC-a i jedna od autorica ovog izvještaja.
 
 
 
 
Na pitanje koliko su institucije u BiH bile spremne da pomognu pri ovom istraživanju, autorke su istakle da su kontaktirale čak 81 instituciju u BiH, od kojih je samo njih 27 poslalo odgovor. Većina tih odgovora bilo je šturo, ili su se generalno ticali normative ali ne i primjera. Svi se pozivaju na postojanje Zakona o zabrani diskriminacije, ali nevidljivost LGBT osoba navode kao glavni razlog što se ovaj zakon ne provodiu potpunosti.  
 
 
 
 
Publikacija je objavljena u ediciji Ljudska prava Sarajevskog otvorenog centra, uz podršku Fondacije Otvoreno društvo, Fonda dokumentacije kršenja ljudskih prava ILGA-Europe, te Odjeljenje za rodnu i emancipaciju LGBT osoba Ministarstva obrazovanja, kulture i nauke Vlade kraljevine Nizozemske.
Ostavite komentar