Koalicija Prvi mart: osuda zločina iz mržnje u Zvorniku

Koalicija ''Prvi mart'' osuđuje napad na povratnike u Zvorniku, počinjenih 8. avgusta, kao zločine iz mržnje. Prenosimo saopštenje Koalicije u cijelosti.
Piše: 
diskriminacija.ba; foto:portal24h.ba
Podijeli ovaj članak: 
Fizičkom napadu na Nezira Dardagana su prethodili verbalni napadi i vrijeđanja od strane skupine napadača, za koje opravdano sumnjamo da su ovaj napad izvršili motivirani mržnjom zasnovanoj na etničkoj i vjerskoj pripadnosti Dardagana i drugih građana koji su bili u njegovom društvu u vrijeme incidenta. Tome u prilog ide činjenica da je Nezir Dardagan, predsjednik zvorničkog džematskog odbora Islamske zajednice, te samim tim predstavlja jednu od ključnih i prepoznatljivih lidera unutar, brojno manjinske, bošnjačke etničke i muslimanske vjerske zajednice u ovom gradu.
 
 
Napad se dogodio u rano jutro, 4:45h (8.8.2013.), kada se Dardagan sa više drugih građana, zaputio na jutarnju molitvu (sabah namaz) pred centralnu molitvu (Bajram namaz) povodom praznika ramazanskog Bajrama. Potrebno je naglasiti da je lice povratnik, te da je star 73 godine, dok su osumnjičeni napadači stari između 20 i 30 godina (trojica prema izvještajima medija, od kojih je jedan R. Z. priveden na ispitivanje). 
 
 
U bolnici u Zvorniku, Dardaganu su utvrđene lakše tjelesne povrede, te je vraćen kući poslije pregleda, te imamo osnovane sumnje da ljekari nisu uzeli u obzir njegove probleme sa srcem, kao i starost, zbog čega je lice cijeli dan provelo u bolovima, a i da s tim u vezi nisu donijeli objektivnu ocjenu težine povrede. Najavljeno je da će biti zatraženo i drugo mišljenje, prije svega nekog od ljekara u ambulantama u Tuzlanskom kantonu, kada Dardagan bude spreman da ode na pregled u narednim danima.
 
 
Smatramo da je potrebno provjeriti da li je ovdje samo riječ o lakšim tjelesnim povredama, o čemu tražimo da uputite preporuku. Također, tražimo da uputite preporuku o kvalificiranom obliku krivičnog djela, te ukažete na to da činjenice upućuju da je djelo počinjeno iz mržnje te da je  motivirano etničkom/vjerskom pripadnošću žrtve.
 
 
Bez sumnje je potrebno ovdje postaviti i jasan stav spram pitanja organiziranih „slava“ gradova i općina, koje se i dalje održavaju u entitetu Republika Srpska, čime se direktno zajednica povezuje ekskluzivno sa tekovinama i tradicijom većinske vjerske i etničke zajednice. Ovo se povezuje sa samim incidentom, zbog preklapanja dana slave Zvornika sa ramazanskim Bajramom, čime neki „opravdavaju“ sam napad.
 
 
Od Vaše koalicije tražimo nedvosmislenu reakciju, kao i direktno obraćanje Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, načelniku i Skupštini opštine Zvornik, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, te policijskoj stanici u Zvorniku, u kojem ćete dati Vaše mišljenje i preporuke o daljem postupanju u ovom slučaju.
 
 
Očekujemo da Vaš stav sa preporukama uputite i na našu adresu, kako bi sa ovo mišljenj mogli iskoristiti u prijavi koju ćemo uputiti prema Insitituciji Ombudsmena za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.
 
 
S poštovanjem,
 
Nedim Jahić
 
Koordinator za ljudska prava – Koalicija „Prvi mart“
 
Ostavite komentar