Izvještaj o policijskom nasilju nad demonstrantima u BiH

Human Rights Watch poziva bh. vlasti da detaljno ispitaju dokumentovane slučajeve policijskog nasilja nad demonstrantima u Tuzli i Sarajevu.
Piše: 
diskriminacija.ba; www.hrw.org
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Human Rights Watch je pozvao danas vlasti u BiH da detaljno istraže slučajeve fizičkog nasilja koje je policija upotrebila protiv demonstranata u Tuzli i Sarajevu u periodu od 5.-9. februara.
 
HRW je dokumentovao ukupno 19 slučajeva prekomjerne upotrebe sile, uglavnom u Sarajevu (13). Nasilje je primjenjeno nad osobama koje su bile u pritvoru, i nekoliko slučajeva se desilo na ulici, tokom protesta. Među njima je bilo i žena i djece – maloljetnih osoba koje su bile privedene.  
 
'' Rekao sam im da ne želim da dajem nikakve izjave bez prisustva mojih roditelja. ''Mi smo ti večeras roditelji'', rekli su mi i smijali se. Bilo ih je devetorica, jedan je pritrčao i nogom me je udario u rebra. Još uvijek su slomljena. Pao sam, a oni su nastavili da me udaraju'', stoji u izjavi jedne od žrtva, 17-godišnjeg dječaka iz Sarajeva. 
 
Jedna od napadnutih osoba bila je 23-godišnja djevojka, koju je policija pokušala da spriječi da snima zlostavljanje na sarajevskim ulicama 7. februara.
 
''Njih 5-7 su tukli dječaka. Počela sam da ih snimam telefonom, da vičem da prekinu da ga biju ili ću poslati snimak medijima. Jedan od policajaca je dotrčao do mene i počeo je da me gura i psuje ''Kuja snima, novinarka je''. Drugi policijac u opremi je došao i počeo me udarati. Ošamario me je i gurnuo na zid, i vikao ''jesi li uspjela da me snimiš, jesi li uspjela da mi zumiraš lice, kujo mala?'' Pokušao je da mi otme telefon, ali sam uspjela da ga sačuvam. Onda je počeo da me tuče, sa palicom po nogama i bubrezima, čizmama me je udarao po nozi. Zgrabio me je onda za glavu, i čelom mi udarao o zid zgrade 5-6 puta dok mi se vid nije zamlagio'', stoji u izvještaju HRW-a. 
 
Nasilje je upotrebljeno i protiv novinara koji su izvještavali sa lica mjesta. Jedan od zabilježenih slučajeva je napad na Branislava Pavićevića, kamermana RTV Slon, 5. februara u Tuzli.
 
''Specijalac je počeo da viče na mene ''Zašto snimaš''?  Počeo je da me gura sa štitom i palicom. Sapleo sam se o stepenice i pao na leđa, ali on je nastavio da me gura štitom i viče da ne smijem da snimam. Drugi policajci su to vidjeli, ali nisu reagovali'', rekao je Pavićević za HRW. 
 
''Potpuno je neprihvatljivo da pripadnici policije koriste pretjeranu silu na ulicama i u pritvoru protiv mirnih demontranata, uključujući žene i djecu. BH vlasti moraju da preuzmu mjere protiv oni koji su za to odgovorni'', navela je Lydia Gall, istraživačica HRW-a za Balkan i Istočnu Evropu. 
 
 
Ostavite komentar