Sarajevo: street art instalacija „Izađimo iz ormara“

Postavljen ''šareni orman'' na Trgu Oslobođenja u Sarajevu - poziv na promišljanje o načinima šutnje i brisanja identiteta LGBTIQA osoba i prava u javnom prostoru BiH.
Piše: 
diskriminacija.ba, foto: lernerblu.wordpress.com
Podijeli ovaj članak: 
Nezavisna grupa aktivista i aktivistkinja je dana 29.7.2013. godine organizovala akciju ‘’Izađimo iz ormara’’ kroz postavljanje street-art instalacije na Trgu Oslobođenja u Sarajevu.
 
 
 
Šareni ormar je postavljen sa porukama: ‘’Ne možete nas vi mrziti koliko se mi možemo voljeti’’, ‘’Biram ljubav’’, ‘’Ljubav ne poznaje rod, spol, klasu, rasu, naciju, sposobnost, godine’’, ‘’Izađi iz ormara’’, ‘’Šutnja te neće zaštiti’’i dr. Poruke ispisane u šarenom ormaru su na BHS, engleskom, francuskom, njemačkom i grčkom jeziku. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Instalacija ‘’Izađimo iz ormara’’ je postavljena kao poziv javnosti Bosne i Hercegovine na promišljanje o načinima šutnje i brisanja identiteta LGBTIQA osoba i prava u javnom prostoru BiH. Cilj akcije ‘’Izađimo iz ormara’’ jeste poticanje vidljivosti LGBTIQA zajednice BiH kroz markiranje javnog prostora zajedničkim kreativnim stvaranjem i građenjem solidarnosti sa svima čija se osnovna ljudska prava krše, i čije se postojanje briše svaki dan. 
 
 
 
 
''LGBTIQA osobe u BiH su svakodnevno izložene nasilju i ućutkivanju, kako u privatnim tako i u javnim prostorima, te ovim putem aktivistkinje i aktivisti BiH i šire šalju jasnu poruku da javna šutnja neće nikoga zaštititi. Vlasti i građanke i građani Bosne i Hercegovine treba da se aktivno zalažu za poštivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, te da osude i zakonski sankcionišu otvoreno kršenje i ugrožavanje istih'', navodi se u saopštenju. 
 
Ostavite komentar