Iskorak i Kontra: Prekretinica za istospolne zajednice

"Obraćamo Vam se vezano za izjavu za javnost premijera g. Zorana Milanovića koja se tiče zaštite prava na obiteljski život istospolnih parova, objavljenu u Jutarnjem listu . U izjavi se između ostalog navodi da je u Vladi pokrenuta inicijativa za pripremu novog zakonskog okvira, te da se Vlada vodi pozitivnim rješenjima iz Španjolske, Portugala i nordijskih država. Pozdravljamo ovakvu odluku Vlade i smatramo da se radi o velikom koraku naprijed u zaštiti ljudskih prava istospolnih parova..."
Piše: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 

Priopćenje udruga Iskorak i Kontra:

"Obraćamo Vam se vezano za izjavu za javnost premijera g. Zorana Milanovića koja se tiče zaštite prava na obiteljski život istospolnih parova, objavljenu u Jutarnjem listu. U izjavi se između ostalog navodi da je u Vladi pokrenuta inicijativa za pripremu novog zakonskog okvira, te da se Vlada vodi pozitivnim rješenjima iz Španjolske, Portugala i nordijskih država. Pozdravljamo ovakvu odluku Vlade i smatramo da se radi o velikom koraku naprijed u zaštiti ljudskih prava istospolnih parova.

Europske zemlje s najboljim zakonskim rješenjima su upravo navedene zemlje; Španjolska, Portugal, Belgija, Nizozemska, Norveška, Švedska i druge zemlje koje su u potpunosti eliminirale diskriminaciju istospolnih parova iz svojih zakonodavstava i osigurale im pravo na brak i izvanbračnu zajednicu pod jednakim uvjetima, kao i skrb o djeci.

Udruge Kontra i Iskorak već 10 godina aktivno se zalažu za uklanjanje diskriminacije istospolnih parova kroz hrvatsko zakonodavstvo. Ovogodišnji Split Pride također ima za temu pravo na zaštitu obiteljskog života istospolnih parova, a slogan Pride-a je "Jednake/-i pred zakonom!". Problemi s kojima se susreću istospolni parovi potaknuli su nas da ukažemo na postojeću diskriminaciju u hrvatskom zakonodavstvu.

U 2010. godini donesene su prve presude Europskog suda za ljudska prava u kojima je Sud potvrdio da se istospolne zajednice smatraju obitelji prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima (P.B. i J.S. protiv Austrije).

Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije devet godina, međutim on ne daje istospolnim obiteljima praktički nikakva prava, što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu.

Pravo na obiteljsku mirovinu, odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera/-ice, zdravstveno osiguranje po partneru/-ici i nasljeđivanje samo su neka od prava koja nisu dostupna istospolnim parovima.

Također, krajnje je vrijeme da državne institucije prestanu zatvarati oči pred stvarnošću i da reguliraju prava djece koja žive u istospolnim obiteljima. Takva djeca u Hrvatskoj postoje i zbog lošeg zakonodavstva trpe diskriminaciju. To su biološka djeca jednog od partnera iz bivših veza, djeca začeta nakon medicinski potpomognute oplodnje obavljene u drugim zemljama ili djeca koju je jedan od partnera, kao samac, posvojio. Radi se o djeci koja već žive u takvim obiteljima, ali u velikoj pravnoj nesigurnosti: ona nemaju pravo nasljeđivanja od roditelja koji im nije biološki, taj roditelj ne može ostati na bolovanju ako je dijete bolesno, ne može preko sebe dijete zdravstveno osigurati, ne može ga odvesti u bolnicu niti posjećivati, ako se roditelji rastanu, drugi roditelj nema pravo na viđanja niti obvezu plaćanja alimentcije. Često nam dolaze roditelji djece i pitaju: što ako se meni nešto dogodi? U tom slučaju dijete ne može automatski nastaviti živjeti s drugim roditeljem jer mu on to formalno nije. Ovdje se radi o ozbiljnoj diskriminaciji jednog dijela djece na koju ne smijemo žmiriti niti se pravdati da hrvatsko društvo za njih još nije spremno.

Ovu izjavu Vlade smatramo velikom prekretnicom u nastojanju da se istospolnim parovima osigura zaštita obiteljskog života. Očekujemo da će Vlada predložiti, a Hrvatski sabor usvojiti zakonske izmjene u što kraćem roku, kako bi brojne obitelji koji trpe diskriminaciju godinama konačno doživjele pravdu."

Ostavite komentar