Homofobi prekinuli promociju časopisa "Kosovo 2.0"

U petak, 14. decembra, u Prištini na Kosovu je organizirana grupa huligana nasilno prekinula lansiranje izdanja magazina Kosovo 2.0 posvećeno ispitivanju heteroseksualnosti i homoseksualnosti na zapadnom Balkanu
Piše: 
Redakcija, Izvori: thenewcivilrightsmovement.com, Beta; Foto: thenewcivilrightsmovement.com, kosovotwopointzero.com
Podijeli ovaj članak: 

 

Magazin Kosovo 2.0 uputio je javnosti pismo o dešavanjima od petka navečer, kada je grupa od 20 muškaraca upala u njihove prostorije i počela razbijati sve pred sobom, želeći tako iskazati netrpeljivost prema  LGBT populaciji. U pismu se od organizacija za zaštitu ljudskih prava, kao i organizacija za slobodu medija, traži da što prije istraže ovaj brutalni napad.  
 
Povod ovom incidentu bila je najava specijalnog izdanja časopisa koje istražuje heteroseksualnost i homoseksualnost, te odnose ljudi sa Zapadnog Balkana prema ovome intimnom aspektu njihovih života. Po sadržaju, četvrti, broj magazina Kosovo 2.0 u potpunosti je posvećen seksu, te obrađuje teme o tome koliko su mladi na Kosovu, ali i u regionu informirani o seksu, te koji su stereotipi i pritisci sa kojima se društvo suočava kada se radi o seksu.
 
U četvrtak i petak magazin Kosovo 2.0 je primio niz prijetnji od strane ekstremne muslimanske grupe zvane “Lumpy”, kako izvještava Kosovo News. Uredništvo magazina je obavijestilo policiju, koja je poslala patrolu u Dom za omladinu i sport, poznat pod nazivom “Crvena sala”, gdje je bila planirana promocija uz učešće autora i autorica.   
 
Oko 18 sati, prema riječima Bese Luci, urednice magazina, grupa od oko 20 muškaraca upala je u Dom za omladinu i sport, razbijajući TV monitore, projektore i ostalu opremu potrebnu za promociju. Rulja je također pretukla i jednog muškog člana redakcije, a njegovo zdravstveno stanje je još uvijek nepoznato. 
 
- Vidjela sam kako ga tuku, ali smo morali bježali radi vlastite sigurnosti, dok je rulja uništavala televizore i monitore – rekla je Luci. 
 
Ova promocija, planirana još od sredine ljeta, bila je kulminacija rada Luci i ostalih članova i članica redakcije, također uz učešće gostujućih urednika i freelancera i freelancerki koji su se pridružili ovom projektu. Pretučeni novinar bio je upravo gostujući urednik za LGBT dio magazina.
  
Tri ili četiri prisutna policajca nisu bila dovoljna da spriječe rulju u uništavanju. Video koji prikazuje rulju “u akciji” prikazan je u vijestima kosovske televizije. Ispod možete pogledati video koji prikazuje huligane koji upadaju u Dom za omladinu i sport i uništavaju sve ispred sebe, dok im se neiditificirana žena (koja, srećom, nije napadnuta) suprotstavlja i viče “Stop!” U međuvremenu je prištinska televizija Klan Kosova objavila da je odgovornost za demoliranje preuzela grupa navijača fudbalskog kluba Priština Plisat, koji su na Facebooku objavili da su oni ti koji su upali u Dom za omladinu i sport u Prištini.
 
  
Prema Luci, policija je pružala veliku podršku tokom većeg dijela dana. Kada je došlo do incidenta pokušali su rastjerati ljude, ali Luci ne zna da li je bilo hapšenja. Beta je kasnije izvijestila da je kosovska policija koja je obezbjeđivala održavanje promocije magazina uhapsila nekoliko osoba.
 
Uprkos nasilju, Luci i ostatak tima nastavili su sa promocijom usred demoliranog prostora, sa oko 200 posjetitelja i posjetiteljica, koji su se hrabro pojavili na promociji i pružili podršku. Među njima su bili i Sami Kurteshi, direktor kosovskog Ureda ombudsmena, kao i neidentifikovani službenik Američke ambasade. 
 
- Ovdje se radi o slobodi izaržavanja. Nećemo se zaustaviti i nastavit ćemo da forsiramo diskusiju o seksualnosti i LGBT temama. Sada smo tome posvećeni više nego ikad – rekla je Luci.
 
Naslovnica četvrtog broja magazina Kosovo 2.0
 
Promocija je uključivala razmjenu pisama između međunarodno priznatih lezbijskih mirovnih aktivistkinja – Igballe Rogova, osnivačice i direktorice Mreže žena Kosova i Lepe Mlađenović, osnivačica Žena u crnom iz Beograda. Rogova je pročitala svoje pismo Ljubav bez granica: Pismo Lepoj, mojoj feminističkoj mentorici, dok je Lepa Mlađenović pročitala svoje pismo Igballi – Bilješke o lezbijskim tijelima u našim različitim heteroseksualnim zemljama. Oba eseja su objavljena u LGBT sekciji magazina. 
 
Nakon promocije, magazin je planirao party koji je trebao početi u 23 sata, ali nikada nije održan. Član redakcije magazina Kosovo 2.0 je informirao autoricu Tanyu Domi (newcivilrightsmovement.com) da su se “ekstremisti obećali vratiti prije 23 sata kako bi spriječili zabavu. Specijalne snage policije su došle na lice mjesta da nas zaštite. Oko 22:30, oko 100 ljutitih muškaraca su došli da protestiraju, a tu su bili samo specijalci i naša mala grupa. Na kraju smo otkazali zabavu, a policija nas je evakuirala u grupama od četiri i šest osoba. Sada smo na sigurnom kod kuće, ali smo potpuno iscrpljeni.”
 
Poznato je da je na zapadnom Balkanu nasilje protiv LGBT skupina prisutno posljednjih 12 godina, a eskaliralo je u Beogradu 2000. godine, kada je prvi pokušaj održavanja parade ponosa prekinut nasiljem. Beogradska parada ponosa iz 2010. godine je jedina parada u okviru koje nisu povrijeđeni učesnici i učesnice, ali su huligani napravili ogromnu štetu infrastrukturi samoga Beograda. Nasilje prema LGBT zajednicama je u posljednjih nekoliko godina bilo prisutno i u Splitu u Hrvatskoj, kao i u Sarajevu u Bosni i Hercegovini. Nedavno je u Skoplju, glavnom gradu Makedonije, brutalno pretučen Alen Shakiri, predsjednik udruženja LGBT United Macedonia
 
Incident u Prištini je osudila vršiteljica dužnosti šefice Misije OEBS-a na Kosovu, Elejn Conkiević: “Snažno osuđujem sinoćnji incident koji je doveo do otkazivanja prezentacije novog izdanja magazina Kosovo 2.0. Ovo je napad na slobodu izražavanja, osnovno ljudsko pravo, kao i pokušaj da se ograniči sloboda medija. Pozivam agencije za sprovođenje zakona da sprovedu brzu istragu, identifikuju počinioce i spriječe kršenje ljudskih prava i napade na slobodu medija.” Misija OEBS-a na Kosovu ima mandat da zaštiti i unaprijedi ljudska prava, demokratizaciju i razvoj sektora za javnu bezbjednost. 
 
Agencija Beta također izvještava da je prethodno tokom dana protiv održavanja predstavljanja i sadržaja magazina protestirao jedan broj studenata iz studentske organizacije “Studentski mir”, ocjenjujući da se time doprinosi nemoralu mladih, što uništava kosovsku omladinu. 
Ostavite komentar