Hidžab na radnom mjestu: Pet milijuna dolara odštete zbog diskriminacije na poslu

Piše: 
Redakcija, foto: ilustracija
Podijeli ovaj članak: 

Tužbu protiv AT&T-a podnijela je 41-godišnja Susann Bashir tvrdeći da je sustavno vrijeđana i diskriminirana od strane nadređenih nakon prelaska na islam 2005., šest godina nakon što je za kompaniju počela raditi kao mrežni tehničar, piše portal business.hr.
 

"Teroristkinja koja će ići u pakao"

Nakon što je počela nositi muslimansku maramu hidžab i petkom odlaziti u džamiju, njezini menadžeri i suradnici nazivali su je, među ostalim, i teroristkinjom te su joj govorili da će ići u pakao, rekla je njezina odvjetnica Amy Coopman.
 
Voditelj ju je vrijeđao zbog nošenja marame, učestalo zahtjevajući da je skine, a jednom ju je uhvatio i fizički joj pokušao skinuti hidžab. Bashir se požalila na takvo ponašanje i službeno podnijela tužbu tvrdeći da je diskriminirana, no 2010. je dobila otkaz.

Odšteta od 5 milijuna dolara
 
Nakon nekoliko dana saslušanja svjedoka i razmatranja, porota suda u okrugu Jackson u četvrtak je odlučila je da AT&T 41-godišnjakinji mora platiti pet milijuna dolara odštete.
 
Glasnogovornik AT&T-a Marty Richter najavio je da će se kompanija žaliti.
 
"AT&T je nacionalno priznati lider u različitosti radne snage, na što smo jako ponosni. Ne slažemo se s presudom i planiramo žalbu", rekao je Richter.
 
Odvjetnica Susann Bashir rekla je da je dosuđena odšteta ogromna za njezinu klijenticu, ali da će malo utjecati na AT&T, globalnu korporaciju koja obrće milijarde dolara.
 
"Kompanija na papiru ima odličnu politiku. Da su samo slijedili tu politiku ništa od ovoga se ne bi dogodilo", ustvrdila je Coopman.

Ostavite komentar