Evropski sud podržao zabranu nošenja hidžaba u Francuskoj

Evropski sud za ljudska prava presudio je u korist Francuske u slučaju zabrane nošenja nikaba u toj zemlji.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
U obrazloženju sudske odluke navedeno je da Francuska nije prekršila niti jednu tačku Evropske konvencije o ljudskim pravima. Slučaj je pred Evropskim sudom pokrenula 24-godišnjakinja porijeklom iz Pakistana, koja je tvrdila da je zabrana nošenja nikaba i hidžaba, odnosno vela, u javnosti prekršila njenu slobodu vjere i izražavanja. Sud je naglasio da je namjera francuskih vlasti bila osnaživanje suživota, te da je to legitiman razlog za usvajanje takvog zakona. 
 
Pitanje nikaba i hidžaba u francuskoj javnosti prisutno je od kraja 80-ih godina prošlog vijeka, kada su i tri studentice u Oisei udaljene iz škole zbog toga što su nosile hidžab, odnosno maramu. Ovaj slučaj je prvi put izazvao rasprave između zagovornika poštivanja ljudskih prava i zagovornika strogog sekularizma. 
 
Odluka o zabrani nošenja hidžaba i drugih vjerskih simbola doneta je 2004. godine. Francuska vlada tvrdi da se ta odluka ne odnosi isključivo na muslimansku zajednicu, već da se u školama zabranjuju nošenja i upotrebe simbola svih vjerskih zajednica.
 
Po dolasku socijalista na vlast u Francuskoj zabrane nošenja hidžaba u školama su proširene i na roditelje. U martu 2012. godine bivši francuski ministar obrazovanja Luc Chantel je potpisao odluku o zabrani ulaska u škole i za majke učenika koje nose hidžab ili maramu. Nakon brojnih pritužbi na ovu odluku, Vrhovno sudsko vijeće Francuske je naložilo da se u skladu sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti ova odluka preinači iz obavezne uredbe u savjetodavnu mjeru, ali je upravama škola ostavljena mogućnost da mogu od pokrivenih roditelja tražiti skidanje marame.
 
Francuska policija u Nantesu je 2010. godine izrekla novčanu kaznu ženi koja je vozila sa nikabom, a pod obrazloženjem da predstavlja opasnost po sigurnost saobraćaja. Vlada tadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja je 2011. godine zabranila nošenje nikaba na svim javnim mjestima.
 
Više o odluci Evropskog suda u ovom slučaju možete pročitati ovdje.
 
 
Ostavite komentar