Sprečavanje nasilja nad ženama je odgovornost svih

Danas počinje i 16 dana aktivizma, unutar kojih će UN zajedno sa partnerskim NGO-ima realizovati niz aktivnosti širom BiH u cilju boljeg razumijevanja svih vrsta nasilja nad ženama koje se svakodnevno dešava kako u našoj zemlji, tako i širom svijeta.
Piše: 
Redakcija; Foto: UN Women BiH
Podijeli ovaj članak: 
Danas se u cijelom svijetu obilježava 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U Bosni i Hercegovini, ovim povodom, unutar kampanje Ujedinjenih nacija Muškarci udruženi protiv nasilja nad ženama, osnovana je Liga pravih muškaraca, a osnivači su potpisali Deklaraciju kojom su se obavezali da će aktivno učestvovati u borbi protiv ovog problema, stoji u saopćenju UN Women BiH.
 
Od danas počinje i 16 dana aktivizma, unutar kojih će Ujedninjene nacije, zajedno sa partnerskim organizacijama iz nevladinog sektora, realizovati čitav niz terenskih aktivnosti širom Bosne i Hercegovine u cilju jačanja svijesti o različitim vrstama nasilja nad ženama, koje se svakodnevno dešava, kako u našoj zemlji, tako i širom svijeta.
 
Imajući u vidu veliku potrebu da se preuzme odgovornost za promjenu stanja i rješavanje problema, na ovaj dan, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-moon, je rekao: "Povodom ovog Međunarodnog dana, pozivam sve vlade da ispune svoja obećanja da će učiniti sve da zaustave bilo koji oblik nasilja nad ženama i djevojčicama. Ja pozivam i sve ljude da podrže ovaj važan cilj."
 
Michelle Bachelet, izvršna direktorica agencije UN Women, je ovim povodom također poručila: "Danas se nasilje nad ženama u sve većoj mjeri prepoznaje kao ono što ono i jeste: prijetnja demokratiji, prepreka trajnom miru, opterećenje nacionalnim ekonomijama te užasno kršenje ljudskih prava. Što više ljudi bude vjerovalo da nasilje nad ženama nije bi prihvatljivo ni neizbježno, što više počinilaca bude kažnjeno, to će promjena u pravcu zaustavljanja nasilja nad ženama postajati dublja i snažnija."
 
Nadalje, istakla je da nasilje nije samo žensko pitanje, već odgovornost svih nas, te pozvala na proaktivno rješavanja pitanja koje je, prema njoj, pošast čovječanstva.
 
O kampanji:
Muškarci, kao očevi, prijatelji, donosioci odluka, lideri, imaju značajnu ulogu u borbi protiv nasilja nad ženama i svojim angažovanjem ukazuju da ovaj problem ne dotiče samo žene, već čitavo društvo. Oni su pozitivni primjeri ponašanja drugim muškarcima i dječacima. Stoga, kao dio nastojanja da se muškarci uključe u rješavanje problema nasilja nad ženama, 2008. godine, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon, pokrenuo je Mrežu lidera. Ova mreža je oformljena u nastojanju da muškarci, na vodećim pozicijama, zauzmu jasan stav prema sprečavanju nasilja nad ženama, te da putem zagovaranja i politika djelovanja, budu pozitivan primjer mladim muškarcima i dječacima.
 
U okviru zajedničke kampanje UN agencija Muškarci udruženi protiv nasilja nad ženama, UN u Bosni i Hercegovini, promovira ulogu zajednice i društvenu odgovornost kada je u pitanju prevencija nasilja, te povećava fokus na ovo pitanje da bi podstakao proces promjene postojećih stavova društva. 
 
Kampanja Muškarci udruženi protiv nasilja nad ženama će trajati od Međunarodnog dana muškaraca (19. novembra) do Međunarodnog dana žena (8. mart), sa fokusom na 16 dana aktivizma koji počinju 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
 
Prvi članovi Lige su: Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator UN agencija u BiH; Sergej Barbarez, fudbaler i bivši kapiten reprezentacije BiH; Damir Imamović, interpretator tradicionalne bosanske muzike; Boris Šiber, TV urednik i novinar; Brano Jakubović, kompozitor; Moamer Kasumović, glumac; Damir Šehanović, novinar; Amer Kapetanović, fotograf; Dejan Kukrić, TV urednik i novinar; Zijah Sokolović, glumac i Goran Milić, novinar i TV urednik.
Ostavite komentar