Diskriminacija osoba koja su oboljele od HIV-a: Teško do zubara i ljekara

Osobama oboljelima od HIV-a a jako je teško da nađu zubara, hirurga, a često su odbačeni od svojih porodica i prijatelja, neki dobijaju otkaz – priča Nikola P. (26) iz Kragujevca za telegraf.rs . Nikoli je HIV prenijela devojka u koju je bio dugo zaljubljen, a koja je u trenutku kada su se upoznali, a da to nije ni znao, bila na liječenju od heroinske zavisnosti.
Piše: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 

Osobama oboljelima od HIV-a a jako je teško da nađu zubara, hirurga, a često su odbačeni od svojih porodica i prijatelja, neki dobijaju otkaz – priča Nikola P. (26) iz Kragujevca za telegraf.rs.

Nikoli je HIV prenijela devojka u koju je bio dugo zaljubljen, a koja je u trenutku kada su se upoznali, a da to nije ni znao, bila na liječenju od heroinske zavisnosti.

Sa 19 godina, zbog visoke temperature i uvećane žljezde na vratu, dobio je uput za Infektivnu kliniku. Ljekari su sumnjali da se radi o mononukleozi, ali su mu uradili i redovne testove na hepatitis C i HIV.

- Da nešto nije u redu shvatio sam kada je medicinska sestra uzela rezultate, pogledala ih, a onda ih naglo sklonila kako ih ne bih video. Obuzeo me je strah. Svašta mi je prolazilo kroz glavu. Kada mi je doktorka mirnim i staloženim glasom saopštila da sam HIV pozitivan, obuzeo me je šok. Počeo sam da plačem… – prisjseća se.

Čim je saznao rezultate, Nikola je javio djevojci da se pod hitno testira. Rezultati su i njoj pokazali: HIV pozitivna.

U početku je Nikola bio besan i na sebe i na nju. Međutim, ljubav je pobedila, ostali su zajedno. Nikola je riješio da i roditeljima prizna da je bolestan.

- To je bilo nešto najteže što sam morao da uradim u životu. Tada sam prvi put video oca kako plače. Nakon sažaljenja, kod njih se pojavio bes, želeli su da razgovaraju s devojčinim roditeljima… – kaže Nikola.

Cijeli članak procitajte OVDJE.

Ostavite komentar