Danas protestni skupovi za Muharema Hindića Mušicu

Širom BiH će se danas u 12 h organizovati protestni skupovi podrške za Muharema Hindića Mušicu, koji je jučer uhapšen, i prema nekim navodima pretučen u Mostaru.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Kako navodi Radio Slobodna Evropa, on je sa grupom od 40-ak demonstranata pokušao da izvede protestnu šetnju prema zapadnom dijelu grada. 
 
Protestni skup počeo je oko 17 sati na Španskom trgu u centru Mostara, odakle se grupa građana uputila navedenom ulicom ka Trgu Hrvatskih velikana (predratnom Rondou). Međutim, u ulici Nikole Šubića Zrinjskog naišli su na kordon policije u uniformama specijalne jedinice, koja im je prepriječila put.
 
„Hindić je rekao ljudima, 'dignite ruke uzrak', što su svi uradili, automatski kad smo prišli kordonu, čovjek je povučen, povaljen na pod i brutalno izgažen“, izjavio je za Radio Slobodna Evropa član Plenuma građanki i građana Mostara, organizatora protesta, Nadir Frlj. Takođe je izjavio da je policija na silu ugurala Hindića u kombi, uz udarce. 
 
Svjedoci su također izjavili da je (ponovo) izvršen i napad na novinare od strane policije. Robert Jandrić, novinar portala www.abrasmedia.info je potvrdio da je bilo zabranjeno snimanje. „Meni su izbili nasilno fotoaparat iz ruke, bez ikakvog razloga bacili ga u lokvu“, kazao je Jandrić za RSE
 
Iz policije - demanti. 
 
„To je čista glupost. Znači, nema govora o tučnjavi ili o tome da je neko pretučen. Niko nikoga nije prebio. On je jednostavno priveden zbog nepoštivanja Zakona o javnom okupljanju i nepoštivanja naredbe ovlaštenih policijskih službenika da ne ide na mjesto i lokalitet, koji je pšolicija odredila, u pravcu u kojem nije poželjno da ide organizirana kolona, jer znamo kakve su posljedice bile tih ranijih kolona i šetnji gradom“, rekao je za RSE portparol MUP-a HNK, Srećko Bošnjak, aludirajući kako je policija, zapravo, željela spriječiti eventualni napad na kolonu građana ili međunacionalni sukob.
 
Bošnjak je najavio da će se u srijedu ujutro imati prava slika šta se sve dogodilo i detaljniji izvještaj o cijelom događaju. Rekao je i da će PU Mostar, u konsultaciji sa Tužilaštvom, donijeti odluku o daljnjem postupanju prema Hindiću, koji se u utorak uveče nalazio u pritvoru.
 
Jučer je također pokrenuta peticija građana/ki povodom policijske brutalnosti. Peticiju možete potpisati ovdje.
 
''Vlasti u Bosni i Hercegovini su još jednom pokazale da se njihovom neradu i bahatosti ne nazire kraj. Svoju lažnu moć manifestiraju tako što guše slobodu govora i okupljanja korištenjem represivnih metoda, nedovoljnim zalaganjem kada je u pitanju obezbejđivanje adekvatnog prostora za okupljanja, nedovoljnom spremnosti na dijalog i rad na ispunjenju zahtjeva koji imaju za cilj stvaranje društva utemeljenog na socijalnoj pravdi. Visoka stopa nezapolenosti, visok nivo korupcije, nefunkcionalan i preobiman državni aparat, nedovoljna izdvajanja za socijalno ugrožene kategorije stanvoništva, nepoštivanje individualnih i grupnih prava... samo su neki od razloga da svojim potpisom podržite proteste i plenume u BiH i na taj način jasno date do znanja da ste na pravoj strani!
 
Mi, potpisnice i potpisnici ove peticije zahtijevamo od aktuelnih bh vlasti (na svim nivoima) da konačno poslušaju ono što im imaju za reći građanke i građani. Zahtijevamo da se prestanu koristiti represivnim metodama, da poštuju slobodu govora, okupljanja i izražavanja mišljenja. Posebno im skrećemo pažnju na dvadesetogodišnju sistematsku pljačku i nerad, što daje ljudima koji su ih doveli na vlast, dovoljan legitimitet, da ih s nje i skinu.''
 
Više o policijskoj brutalnosti tokom protesta u BiH, pogledajte ovdje.
Ostavite komentar