BiH i dalje među evropskim zemljama s najnižim stepenom epidemije HIV-a

Povodom 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, objavljeno da u BiH živi 108 osoba s HIV-om
Piše: 
Redakcija; Izvor: Fena; Naslovna fotografija: flickr.com/photos/andymccarthyuk
Podijeli ovaj članak: 

 

Povodom 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, federalni koordinator za HIV/AIDS, prim. dr. Zlatko Čardaklija i resorni federalni ministar Rusmir Mesihović, istakli su na press konferenciji održanoj 29. novembra, da je BiH uspjela, zahvaljujući sredstvima vlada na svim niovima, zavodima zdravstvenih osiguranja i iz međunarodne pomoći, kao i zalaganjem ljekara na klinikama i cijelog zdravstvenog sistema i nevladinih organizacija, održati vrlo nizak nivo epidemije HIV-a. Time je BiH ostala među evropskim državama s najnižim stepenom epidemije HIV-a. 
 
Rusmir Mesihović je istakao da u BiH u narednom periodu treba uložiti dodatne napore da se još više smanje stigma i diskriminacija prema zaraženim i oboljelim od HIV-a/AIDS-a. Analiza učinaka usluga i preventivnih mjera usmjerenih na ključne populacije visokog rizika pokazala je da je smanjen broj zaraženih putem krvi, odnosno nesterilnih šprica i igala kod osoba koje ubrizgavaju droge. Za sve građane i građanke u FBiH postoji mogućnost besplatnog, dobrovoljnog i povjerljivog savjetovanja i testiranja na 13 lokacija.
 
Svi kojima je ustanovljeno prisustvo HlV-a u krvi, imaju osigurano liječenje u skladu s vodiljom za liječenje pacijenata oboljelih od HIV infekcije u BiH, koja je usklađena sa svjetski priznatim vodiljama, a liječenje se obavlja u kliničkim centrima u Sarajevu i Tuzli.
 
Statistika pokazuje da u BiH živi 108 osoba s HlV-om, od čega 78 u Federaciji BiH. Od ovih 78 na terapiji je 48 osoba, a 30 su pod kontrolom, jer infekcija nije dostigla stadij u kome treba primijeniti liječenje. Pacijenti inficirani HIV-om mogu živjeti duže i kvalitetnije ukoliko uzimaju adekvatne lijekove za liječenje. Troškove liječenja osoba inficiranih HIV-om u BiH pokrivaju fondovi zdravstvenog osiguranja u oba bh. entiteta.
 
(Foto: flickr.com/photos/worldbank)
 
Cilj je nula
 
Asocija XY je tradicionalno danas, 1. decembra, pod motom “Cilj je nula” brojnim aktivnostima u Sarajevu i Banja Luci obilježila Svjetski dan AIDS-a. U obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana AIDS-a zajedno sa Asocijacijom XY kao društveno odgovorne ustanove/ kompanije uključili su se JU Apoteke Sarajevo, Cinema City te Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.
 
Obilježavanje ovog datuma započelo je u prostorijama za dobrovoljno savjetovanje i testiranje Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo (Avdage Šahinagića 10, Općina Stari Grad, Sarajevo), gdje je nekoliko mladih osoba obavilo dobrovoljno i anonimno savjetovanje i testiranje na HIV, što je ujedno označilo i početak saradnje Asocijacije XY sa novootvorenim centrom za dobrovoljno savjetovanje i testiranje. 
 
U saradnji sa JU Apoteke Sarajevo na pet lokacija (Stari Grad, Centar, Baščaršija, Dobrinja i Importanne tržni centar), kao i u multipleksu Cinema City su volonteri Asocijacije XY kroz distribuciju informativno-edukativnih materijala, podjelu prezervativa, prigodan program te razgovore sa posjetiteljima ovih objekata prenosili afirmativne poruke koje bi trebale doprinijeti destigmatizaciji i smanjenju diskriminacije prema osobama koje žive sa HIV-om u BiH a ujedno i utjecati na svijest građana BiH o važnosti prevencije i edukacije o HIV-u.
 
U Banja Luci je Asocijacija XY Svjetski dan AIDS-a obilježila u Mercator centru i robnoj kući Boska. 
 
Svjetski dan AIDS-a se obilježava svakog 1. decembra širom svijeta, a obilježavanje ovog datuma je počelo 1988. godine. Ovogodišnji globalni slogan je “Cilj je nula. Nula smrtnih slučajeva od AIDS-a, nula novih slučajeva infekcije HIV-om, nula slučajeva diskriminacije.” Prema posljednjim podacima UNAIDS-a, objavljenim u novembru ove godine, procjenjuje se da 34 miliona ljudi širom planete danas živi sa HIV-om. Broj novoinficiranih osoba HIV-om u 2011. je 2,5 miliona, dok broj osoba koje su preminule od infekcija uslovljenih smanjenim imunitetom iznosi 1,7 miliona.
 
U Bosni i Hercegovini je od 1986. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze HIV-om, do novembra 2011, registrirano 196 osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od kojih je 116 osoba razvilo AIDS. Među zaraženim dominiraju osobe muškog spola (79%). Heteroseksualni odnos je najučestaliji put prijenosa HIV-a (56%), zatim slijede homo/biseksualni odnos (22%) i injekciono korištenje droge (11%). UNAIDS je također objavio i informaciju da je procenat novoinficiranih HIV-om u 25 zemalja svijeta niži za 50%, što govori o angažmanu i uspjesima organizacija uključenih u prevenciju HIV-a.
 
11 publikacija vezanih za HIV/AIDS
 
Udruženje “Partnerstvo za zdravlje” je u Sarajevu 30. novembra predstavilo 11 publikacija koje se bave problematikom i temama vezanim za HIV i AIDS.  Publikacije su rezultat dugogodišnjeg rada vođenog željom i ciljem da se pruži podrška u boljem razumijevanju prirode epidemije AIDS-a i pronađu odgovori za pravilno djelovanje po ovom pitanju, saopćeno je iz ovog Udruženja.
 
Promocija publikacija Udruženja “Partnerstvo za zdravlje”
 
“Sretni smo što će svim građanima naše zemlje sada biti dostupna literatura na našem jeziku koja ukazuje na uzroke epidemije AIDS-a i pokazuje stvarno stanje po ovom pitanju u BiH. Publikacije su namijenjene trenerima koji rade sa grupama sa povećanim rizikom, medicinskim radnicima i trudnicama. Prevenciju širenja epidemije AIDS-a u našoj zemlji možemo postići samo kroz edukaciju i informisanje kako medicinskih radnika, tako i sugrađana što je i glavni cilj zbog kojeg su ove publikacije nastale. Ovo zasigurno nije kraj, već podsticaj za daljnje ulaganje napora u preventivne aktivnosti borbe protiv HIV-a i AIDS-a”, istakla je Aida Kurtović, direktorica Udruženja “Partnerstvo za zdravlje”.
 
Partnerstvo za zdravlje je izdalo publikacije u saradnji sa UNDP-om u okviru državnog projekta odgovora na HIV: Srazmjerno povećanje univerzalnog pristupa za najrizičnije populacije u Bosni i Hercegovini, koji finansira Globalni fond za borbu protiv HIV-a, malarije i tuberkoloze. Publikacije se mogu preuzeti ovdje.
 
Pored promocije, Partnerstvo za zdravlje je u saradnji sa partnerima, organizacijom “Zdravo da ste”, Centrom za mlade “Abrašević”, Demokratskim centrom “Nove nade” i Institutom za razvoj mladih “Kult”, nizom cjelodnevnih aktivnosti obilježilo Svjetski dan borbe protiv AIDS-a u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Bihaću, Bosanskoj Krupi i Cazinu. 
Ostavite komentar