Zločin iz mržnje u BIH: Brošura za građane i građanke

Brošura ima za cilj da pomogne građankama i građanima u Bosni i Hercegovini (BiH) da bolje razumiju i lakše prepoznaju, te adekvatno reaguju na zločine počinjene iz mržnje. Također, brošura pruža građankama i građanima informacije kako da prijave zločin iz mržnje, kako i kome da se obrate da bi zaštitili svoja prava.
Autor: 
Asocijacija za demokratske inicijative
Podijeli ovu publikaciju: 
Bosna i Hercegovina i nakon 17 godina od završetka ratnog perioda predstavlja pogodno tlo za širenje zločina iz mržnje, posebno onog na vjerskoj, nacionalnoj, etničkoj i rodnoj osnovi. Situacija je dodatno pogoršana činjenicom da je legislativa u Bosni i Hercegovini nedovoljno prilagođena novonastaloj situaciji, zbog čega zločin iz mržnje i govor mržnje često prolaze nekažnjeno.
 
Ignorisanje krivičnih djela počinjenih iz mržnje dovodi u pitanje sigurnost i stabilnost pojedinih zajednica u BiH. Neadekvatno procesuiranje i kažnjavanje krivičnih djela počinjenih iz mržnje stvara osjećaj nesigurnosti kod žrtve i povećava tenzije unutar zajednice, te otvara mogućnost za eskalaciju novih sukoba.
 
Zločini iz mržnje u BiH predstavljaju ozbiljno kršenje ljudskih prava. Adekvatno razumijevanje učinka ovakvih incidenata i kažnjavanje predstavljaju zadatak kako za institucije vlasti u BiH tako i za organizacije civilnog društva i pojedince u zajednici.
Ostavite komentar