Vodič za procesuiranje krivičnih djela počinjenih iz mržnje u Bosni i Hercegovini

Vodič, koji je dio online biblioteke portala Diskriminacija, nastoji popuniti prazninu u nedostatku odgovarajućih protokola koji bi pomogli istrazi, pojasnili ulogu policije i tužitelja, te ukazali na specifičnosti zastupanja u ovakvim predmetima.
Autor: 
Centar za društvena istraživanja Analitika
Podijeli ovu publikaciju: 
Uprkos sveprisutnosti različitih manifestacija mržnje i predrasuda u Bosni i Hercegovini, još uvijek nije donesena sveobuhvatna i precizna zakonska regulativa u ovoj oblasti.
 
Pored toga, što je posebno važno, nisu formulirani ni odgovarajući protokoli za praktično postupanje u različitim fazama procesuiranja krivičnih djela počinjenih iz mržnje, koji bi precizirali elemente za prepoznavanje ovih krivičnih djela i nužne korake u istragama, pojasnili ulogu policije i tužitelja, te ukazali na ključne specifičnosti zastupanja optužnice pred nadležnim sudom u ovakvim predmetima. Ovaj Vodič nastoji barem djelomično popuniti tu prazninu. 
 
Ova publikacija nastala je kao rezultat projekta “Procesuiranje mržnje: prema usvajanju i implementaciji najboljih standarda i praksi Evropske unije u borbi protiv krivičnih djela počinjenih iz mržnje u Bosni i Hercegovini”, koji implementiraju Udruženje tužitelja Federacije BiH i Centar za društvena istraživanja- Analitika, a uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini.
 
Publikaciju možete preuzeti ovdje.
Ostavite komentar