Anti-gay zakon kao božićni poklon u Ugandi

Jedan od najgorih aspekata zakona je sadržan u klauzuli 5, kojom se 'žrtvi' dozvoljava da ubije bilo koga ko je prema njoj počinio 'zločin homoseksualnosti'
Piše: 
Redakcija; Izvor: The Guardian; Foto: Dai Kurokawa/EPA
Podijeli ovaj članak: 

 

Zakon koji predviđa smrtne i doživotne kazne za “homoseksualno ponašanje” ponovo je na glasanju u Parlamentu Ugande, piše The Guardian.
 
Njegov povratak najavila je zastupnica u Parlamentu Rebecca Kadaga, koja tvrdi da bi trebao biti izglasan do kraja godine, iako aktivisti u Ugandi smatraju da će se to desiti još u ovoj sedmici.
 
“Građani Ugande zahtijevaju ovaj zakon”, rekla je Kadaga za Associated Press, te ponovila ono što je rekla prije sastanka sa anti-gay aktivistima, koji smatraju da je homoseksualnost ozbiljna prijetnja za djecu Ugande. Neki od kršćanskih klerika su na tom sastanku u glavnom gradu Ugande, Kampali, tražili od zastupnice da novi zakon bude “božićni poklon”.  
 
Posljednje vijesti ipak kazuju da će smrtna kazna biti ukinuta, ali da prijetnja smrću ostaje. U svakom slučaju, Zakon će zabraniti i kazniti “homoseksualno ponašanje i srodne prakse u Ugandi jer to predstavlja prijetnju tradicionalnoj obitelji”.
 
Međutim, izraz “srodne prakse” može značiti svašta, i ostavlja puno prostora za subjektivne interpretacije, do te mjere da se “dodir” može tretirati kao homoseksualni čin, što znači zločin. Nadalje, bilo koji oblik zataškavanja i neprijavljivanja “prekršaja” će biti sankcionisan kaznom do tri godine zatvora, i to važi za sve: medicinsko osoblje, svećenike i župnike, poslodavce, članove obitelji… Jedan od najgorih aspekata zakona je sadržan u klauzuli 5, kojom se “žrtvi” dozvoljava da ubije bilo koga ko je prema njoj počinio “zločin homoseksualnosti”.
 
Zakon nije podržan od svih zastupnika u Parlamentu. Blogger Sebaspace kaže da neki političari, uključujući i predsjednika, ne podržavaju zakon. On također citira bivšeg gradonačelnika Kampale, koji kaže da je zakon nepotreban, ali da je previše rizično da mu se suprotstavi, što postavlja pitanje koliko je parlamentaraca podržalo zakon iz sličnih razloga, uključujući i samu Rebeccu Kadaga.
 
Za predsjednika Ugande Yowerija Musevenija je od ranije poznato da ne podržava anti-gay zakon, jer je to javno i rekao. Za njega homoseksualnost nije ništa novo u Africi, ali on ne želi da se miješa u donošenje zakona. 
 
Jedan od Musevenijevih dugogodišnjih savjetnika, Ivan Nnagenda, također osuđuje zakon. Protiv njega je i vođa opozicije Kizza Besigye, koji je to rekao mjesec dana prije izbora koje je izgubio od Musevenija.
 
Uganda je poznata kao zemlja koja prednjači u broju zločina nad LGBT populacijom i nad onima koji se smatraju LGBT populacijom – mnogi od njih su dosad hapšeni i maltretirani. ako i kada ovaj zakon bude na snazi, potencijal za nasilje nad LGBT individuama će postati stvarna prijetnja, na što podsjeća i ubistvo aktiviste Davida Katoa u januaru prošle godine. Uzimajući u obzir zakon protiv homoseksualaca, danas bi osoba koja ga je ubila bila na slobodi. Ovaj zakon se stoga može slobodno smatrati pozivom za linčovanje LGBT osoba. Jurisdikcija zakona se proteže i van Ugande te uključuje “poništavanje nekozistentnih međunarodnih ugovora, protokola, deklaracija i konvencija”.
 
Kompletan zakon u PDF formatu možete pročitati ovdje. Za updateovane informacije i pitanja o borbi protiv anti-gay zakona na Twitteru možete pratiti Franka Mugisha, ugandanskog gay aktivistu, i već spomenutog bloggera @Seba_Space. Peticiju protiv ovog zakona možete potpisati na Alloutu.
Ostavite komentar