4.000 BAM za govor mržnje - kazna PINK-u!

Zbog SMS poruka emitovanih tokom emisije 'Zabranjeni forum', tema 'Legalizacija gay brakova u BiH', TV PINK kažnjena sa 4.000 BAM odlukom Regulatorne agencije za komunikacije.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
 
Na adresu Udruženja Okvir jutros je stiglo rješenje Regulatorne Agencije za komunikacije za Pink BH kojim je utvrđeno da je stanica prekršila odredbe Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija -  član 4. Govor mržnje i  član 21. Raspored i označavanje sadržaja u svrhu zaštite maloljetnika, te je stanici na ime prekršaja izdata novčana kazna u iznosu od 4.000,00 KM.
 
Dana 17.1.2013. godine emitovana je emisija ''Zabranjeni forum'' na temu 'Legalizacija gay brakova u BiH'.
 
Tokom emisije u ”telop-u” su prikazivane SMS poruke gledalaca, koje su u sebi sadržale govor mržnje na rodnoj osnovi, te podsticale na diskriminaciju, mržnju, netrpeljivost i nasilje prema LGBTIQ osobama.
 
Pored sadržaja ovih poruka, u emisiji su čitani i komentari sa Facebook profila emisije ”Zabranjeni forum”, koji su također sadržali poruke uvredljivog i diskriminatornog sadržaja, te se ponižavajuće odnosili prema LGBTIQ osobama.  
 
Udruženje Okvir izražava zadovoljstvo ovom odlukom RAK-a, no smatraju da je novčana kazna, čiji je maksimum 10.000 KM preniska, imajući u vidu štetu koja je navedenom emisijom i emitovanim sadržajem pričinjena.
 
Ipak, poruka je jasna, saopštava OKVIR: govor mržnje je nedopustiv, kažnjiv i neće prolaziti bez reagovanja i propisne kazne.  
 
 
Ostavite komentar