Diskriminacija i ja: 180 stepeni

U prvoj digitalnoj priči novog serijala "Diskriminacija i ja", Adis govori o svom životu u BiH iz ugla osobe sa posebnim potrebama, iskustvima u školi i na poslu, odnosu drugih i važnosti prijateljstva u njegovom životu.
Piše: 
diskriminacija.ba, OneWorldSEE
Podijeli ovaj članak: 
Ovo je prva u nizu digitalnih priča o ličnim iskustvima osoba koje se razlikuju od većine, njihovim željama, potrebama, iskustvima sa diskriminacijom i odbacivanjem.
 
Sve priče su napisali/e sami/e učesnici/e, glasovi su autentični, sami/e su odabrali/e fotografije i ostale vizuelne materijale, kao i muziku. Ovo su, u pravom smislu te riječi, njihove lične, digitalizirane ispovijesti.
 
Novi serijal predstavlja priče osoba sa intelektualnim/mentalnim teškoćama koje žive samostalno, u lokalnoj zajednici. Njihove priče najbolje govore o tome zbog čega je važno podržati inicijativu za deinstitucionalizaciju, odnosno njihovo izmještanje iz specijalnih zavoda i institucija. 
 
Svako zaslužuje dostojanstven život - protiv diskriminacije osoba sa intelektualnim teškoćama, protv njihove deportacije i smjestanja u neuslovne zavode u kojima nemaju ni mogućnost slobode kretanja. Zahvaljujemo se prijateljima i prijateljicama iz saveza organizacija SUMERO, uz čiju podršku su ove priče nastale.
 
Za život van zavoda!
 
Ostavite komentar