17. maj - od diskusija do krvavih Parada

Prošao je još jedan 17. maj, međunarodni dan borbe protiv homo/bi/transfobije.
Piše: 
diskriminacija.ba, foto: diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 

 

U Bosni i Hercegovini, Sarajevski otvoreni centar i OKVIR su organizovali niz radionica, diskusija, druženja kako bi obilježili ovaj dan. SOC je pokrenuo medijsku kampanju Neka ljubi ko god koga hoće, u kojoj su svoju podršku ljudskim pravima LGBT osoba iskazale i brojne javne ličnosti u BiH. Također, promovisan je Memorandum regionalne mreže protiv homofobije, kojim se pozivaju države članice da učine više za zaštitu prava LGBT osoba kao i njihovu zaštitu od svakodnevnog nasilja kojem su izložene.  
 
 
Ipak, najviše pažnje je privukao light show Ambasade SAD-a, čija je zgrada 17. maja naveče osvjetljena duginim bojama. Na ovaj način, Ambasada je zvanično skrenula pažnju na problem homo/bi/transfobije. 
 
 
 
 
Ambasada SAD-a u Sarajevu. Foto: radiosarajevo.ba
 
Na prostorima bivše Jugoslavije po prvi put je obilježen u Podgorici, gdje je – između ostalog – pješački most u centru grada bio ukrašen balonima u duginim bojama i porukama koje su svojim sugrađanima/kama uputile LGBT osobe. Na žalost, čitava instalacija je uklonjena prije nego što su poruke mogle da se pročitaju. Ipak, vlada Crne Gore je prošle sedmice usvojila strategiju za poboljšanje života LGBT osoba i borbu protiv diskriminacije kojoj su izloženi. No, čini se da ta strategija isključuje podršku javnom pojavljivanju duginih boja, sudeći prema sudbini balona u centru grada.  
 
Međutim, u Tbilsiju, u Gruziji, pokušaj da se povodom 17. maja organizuje i prva Parada ponosa, završio se krvavo. Na hiljade pripadnika ekstremnih grupa, predvođenih sveštenstvom gruzijske pravoslavne crkve, napalo je LGBT aktiviste/ce u glavnom parku Tbilsija, a policija (očekivano) nije uspjela da ih zaštiti. Krajnji bilans: 17-oro povređenih, od kojih je 12 hospitalizovano. 
 
Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije (skrećeno IDAHO) iniciran je 2004. godine, sa idejom da skrene pažnju javnosti na problem diskriminacije i nasilja sa kojim su LGBT osobe suočene širom svijeta. Datum – 17. maj –  izabran je jer je tada, 1990. godine, Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa liste mentalnih poremećaja. 
 
 
Nenad Veličković: neka ljubi ko god hoće ...

 

 i pokušaj Parade ponosa u Tbilsiju, Gruzija.

 

 

Napomena: grafit sa naslovne fotografije još uvijek 'ukrašava' soliter u Kolodvorskoj ulici. Nadajmo se da neće dočekati naredni 17.maj.

Ostavite komentar