Tuzla: Sa radom počinje Servis centar za osobe sa teškoćama u razvoju

U Tuzli će, početkom marta, sa radom početi Servis centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju.
Piše: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Novi centar će za djecu sa poteškoćama u razvoju osigurati dnevni četverosatni boravak, tokom kojeg će im na raspolaganju biti psiholozi, defektolozi i socijalni radnici.
 
Svako dijete dobit će podršku zasnovanu na procjeni njegovih razvojnih sposobnosti i potreba, a aktivnosti centra uključivat će i individualni rad sa djecom, kreativne radionice, inkluzivne radionice i muzikoterapiju. Za ostale članove porodice bit će osigurana pravna pomoć, savjetovanje i pomoć u kriznim situacijama. 
 
"Servis centar bit će prostor za cijelu porodicu, jer koliko je važno raditi sa djecom sa poteškoćama u razvoju, toliko je bitno i pružiti podršku porodici djece. Ono što možemo obećati je da će vrata centra biti otvorena za sve kojima je pomoć potrebna", poručila je Šefika Maketić, direktorica Udruženja za ljudska prava i socijalnu inkluziju, koje je iniciralo osnivanje centra.
 
Besplatne usluge centra, koji će biti otvoren u sklopu USAID-ovog projekta Program podrške marginaliziranim grupama, koristit će više od 70 porodica djece i osoba s invaliditetom i smetnjama u razvoju s područja Tuzlanskog kantona.
Ostavite komentar