feminizam

Fondacija Cure poziva sve zainteresovane da se prijave za volontiranje na trinaestom PitchWise festivalu.

Festival PitchWise bit će održan dvanaesti put u septembru u Sarajevu.

Stipendija je namijenjena svim autorima i autoricama širom svijeta bez obzira na to koliko imaju iskustva u objavljivanju tekstova.

Ukoliko ste zainteresovani za teme kao što su rod, rasa, etnička pripadnost, poteškoće u razvoju i seksualnost prijavite se na konferenciju QueerFemSEE koja će se održati u Bukureštu.

Sarajevski otvoreni centar objavio je konkurs za upis treće generacije polaznica i polaznika Feminističke škole Žarana Papić.

Krajem prošle godine je izašao priručnik za djevojčice "Furam feminizam", autorica Lamije Begagić i Marine Veličković. U njemu, autorice približavaju djevojčicama (i dječacima) feminizam kroz razne životne situacije. Jednostavno, ali nadasve realno.

Potreba za utopijama danas je izrazito snažna. Potrebno je stoga razvijati narative, pričati priče koje nas nagone da mislimo protiv struje, da mislimo i govorimo i o mikro- i o makroalternativama

Lezbejke, žene koje vole žene i koje su odbile da se rukovode principima patrijarhalnog poretka donose društvu jednu drugu vrstu ljepote i ljubavi, koja ne bi smjela biti doživljavana kao sramota, smatra Lepa Mlađenović.

"Dođi, uveži i poveži" je bio slogan 11. PitchWise festivala koji je održan u Sarajevu od 8. do 11. septembra. Riječ je o jedinstvenom feminističkom festivalu nastalom iz potrebe da se javni prostor preobrazi u mjesto susreta.

Centralna tema ovogodišnjeg festivala PitchWise je "CONNECTING" – propitivanje individualnih aktivističkih iskustava i savremenih društvenih konteksta u djelovanju protiv patrijarhata.

Pages