Da li prepoznajete mobing?

Primary tabs

Mobing je oblik ponašanja na radnom mjestu koji podrazumijeva degradirajući, ponižavajući odnos prema, i/ili između uposlenika određenog radnog kolektiva. Ima izrazito negativne posljedice po žrtvu, u smislu njenog psihofizičkog stanja i karijere, kao i po međuljudske odnose u radnom kolektivu.

Mobing je situacija koja je vezana isključivo za radno mjesto i odnose u radnom kolektivu. Obično traje duže vrijeme, i određene radnje se ponavljaju u kontinuitetu jer se na taj način stvara atmosfera zastrašivanja, ponižavanja i sl.

U bh. zakonodavstvu, mobing se specifično navodi u Zakonu o zabrani diskriminacije kao zabranjeni oblik diskriminacije, te u Zakonu o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, kao i u Zakonu o radu Republike Srpske.

Kroz ovaj test moći ćete da provjerite svoje znanje o mobingu, i saznate više informacija o ovom problemu. Ukoliko smatrate da ste Vi, ili neko u Vašoj okolini, žrtva mobinga, možete se obratiti Instituciji Ombudsmena BiH putem žalbe, ili zatražiti besplatnu pravnu pomoć u organizaciji Vaša prava BiH.

Start